Hilde Crevits - Verken. Droom. Ontdek.

Leerlingen uitdagen om hun talenten met passie te ontwikkelen. Dat is toch wat wij – leerkrachten, directies en beleid – willen: generaties jonge mensen opleiden die onbevreesd en met open blik de toekomst op deze aardbol omarmen.  

In een wereld die voortdurend verandert, is innovatie een sleutelwoord. We willen kinderen en jongeren vormen die nieuwsgierig omgaan met die nieuwe samenleving. Daar heb je kennis voor nodig, maar ook inzicht in hoe kennis wordt verworven, kritisch zijn, met open blik naar de wereld kijken. Die bijkomende vaardigheden zijn voor jongeren essentieel om later creatief, veerkrachtig en flexibel in het leven te staan.    

Leerkrachten voelen die nood en creëren een niet te stoppen innovatie van onderuit. De onderwijswereld bruist dan ook van mensen met vernieuwende ideeën en mensen die  ze ook uitwerken.

Ze differentiëren, digitaliseren, ‘co-teachen’, werken klasoverschrijdend, leren van elkaar, leggen contacten met bedrijven en organisaties in de buurt ...  Zelfs scholenbouwers zijn helemaal mee en ontwerpen flexibele ruimtes die de traditionele klasmuren letterlijk en figuurlijk doorbreken.  

Dit is onderwijs waarbij leerlingen leren samenwerken om uitdagende en zinvolle doelen te bereiken.  Het is onderwijs dat meer multimediaal en digitaal is.  Het is het onderwijs van de toekomst.    

Als beleid moeten we die innovaties koesteren en versterken. Als bruggenbouwers willen wij leerkrachten, directies en buiten-schoolse instanties met elkaar verbinden. En daarbij is vorming heel belangrijk: laat leerkrachten voldoende nascholen, ideeën opdoen en denken: dit kan bij ons ook!  Eekhout Academy past deze visie toe en ondersteunt een sterk innovatief concept dat ons onderwijs  aan de wereldtop houdt.

Mag ik een oproep doen aan de nog aarzelende professionals om zelfbewust en ongedwongen uit de klasmuren te breken? Vind niet in elke klas het wiel opnieuw uit, maar inspireer collega’s, deel uw passies, wissel succesrecepten uit, stimuleer en professionaliseer. Op die manier fascineer je leerlingen en wapen je hen om met een even grote ongedwongenheid en nog een grotere passie mee te bouwen aan de samenleving van morgen!

Trek dus het anker omhoog. Zeil weg van de veilige haven. Vang de wind in je zeilen. Verken. Droom. Ontdek.

Waar kan dit beter dan bij Eekhout Academy? Bekijk hieronder een overzicht van enkele vormingen rond innovatie:

Tweedaags congres Kwaliteitsontwikkeling

De digitale klas: utopie of werkelijkheid?

Divers differentiëren

Binnenklasdifferentiatie via driekleurenaanpak

19/9/2017

Recentste blogposts:

Overzicht van alle blogposts > > >