Naar scholen voor iedereen: hoe?

Waarover gaat het?

Met het project ‘Verwelkomend schoolklimaat’ wil Eekhout Academy West-Vlaamse scholen ondersteunen bij het verbeteren van hun verwelkomend schoolklimaat door middel van een bordspel dat het team aanzet tot het gebruik van andere tools die helpen om tot (zelf)reflectie te komen. Er is een mogelijkheid om daarbij een begeleidingstraject te volgen.
‘Verwelkomend schoolklimaat’ houdt o.a. in dat leerlingen en ouders zich gerespecteerd en gewaardeerd weten door het schoolpersoneel. Open en oprechte interacties onder schoolpersoneel, met ouders en leerlingen zijn essentieel.

Je goed voelen op school is een belangrijke voorwaarde om te leren. Toch zien we dat vanuit het beleid en de samenleving de klemtoon weer meer gelegd wordt op het cognitieve (het overbrengen van vakkennis en daaraan gerelateerde inzichten en vaardigheden) waardoor de aandacht voor het welbevinden naar de achtergrond dreigt te geraken. De kans is reëel dat de balans tussen de cognitieve verwachtingen en het welzijn verdwijnt. Volgens ‘Statbel’ haken nog steeds 5% van de Vlaamse jongeren vroegtijdig af van school. Een belangrijke indicator hiervoor is de schoolbetrokkenheid van leerlingen. Bij leerlingen die betrokken zijn bij de school zien we meer studiesucces en meer pro-sociaal gedrag.

Met dit project willen we tools ontwikkelen om de scholen te helpen, bij het nadenken over hun schoolklimaat, om het vroegtijdig schoolverlaten tegen te gaan. Het schoolklimaat is volgens OESO één van de 10 elementen (doordacht curriculum, schoolklimaat, preventieve acties, doelgerichte interventies, participatie van leerlingen, competentie van leerkrachten, welzijn van leerkrachten, participatie van ouders, implementatie van kwaliteit, flexibiliteit) om aan het sociaal-emotioneel welzijn van leerlingen te werken.

Dit sociaal-emotioneel welzijn is belangrijk om de verbondenheid met de school te behouden. Deze connectie helpt om bepaalde moeilijkheden te overwinnen en niet vroegtijdig af te haken. OESO-onderzoek toont ook aan dat jongeren tussen 10 en 15 jaar het gevoeligste zijn om de verbondenheid met de school te verliezen.

Wat?

Een positief klimaat in de klas en in de volledige school vraagt de actieve medewerking van het hele schoolteam. De tools die we willen ontwikkelen zijn:

  1. een bordspel om met het schoolteam zicht te krijgen op de huidige en gewenste situatie;
  2. een handleiding (DIY) om het spel te spelen waardoor het schoolteam tot een prioriteitenlijst met actieplan komt;
  3. een bundel met achtergrondinformatie en tools om verder te werken aan een verwelkomend schoolklimaat;
  4. de mogelijkheid om hierbij begeleiding te krijgen.

Voor wie?

Het ontwikkelde materiaal zal geschikt zijn voor basis- en secundaire scholen en zal het team helpen om kritisch na te denken over hun overtuigingen. De tools geven ook een aanzet om een visie te ontwikkelen/verfijnen en daaraan creatieve acties te koppelen. De tools combineren theoretische achtergrondinformatie rond een verwelkomend schoolklimaat (zoals visie, open mindset, effectieve lessen en diverse leeractiviteiten) met de concrete toepassing ervan vanuit de specifieke context van elke school. Deze theoretische achtergrond die we met voorbeelden illustreren wordt dan gebundeld als een bijkomend informatiepakket over verwelkomend schoolklimaat.

Waarmee?

Inclusie wordt vaak geassocieerd met leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften of een beperking. In de Index voor Inclusie gaat dit echter over het onderwijs voor elke leerling met zijn of haar specifieke noden. De indeling in dimensies, domeinen en doelen met vragen uit de ‘Index voor Inclusie’ (‘Index for inclusion developing learning and participation in schools’) vormt de basis voor de tools die worden ontwikkeld voor ‘Verwelkomend schoolklimaat’. Het laat een schoolteam reflecteren over drie dimensies: 1) een inclusieve cultuur, 2) een inclusief beleid en 3) een inclusieve praktijk. Binnen elke dimensie zijn er telkens twee domeinen, en ieder domein bevat tussen de 5 en 11 doelen of indicatoren. Elke indicator weerspiegelt een belangrijk aspect van de school. Om de betekenis van elke indicator duidelijk te maken, worden vragen gesteld die scholen uitnodigen om deze aspecten grondig te onderzoeken.

Meer info over de ‘Index of Inclusion’

We willen in het project pilootscholen (‘buddyscholen’) betrekken bij de ontwikkeling, uitwerking en/of uittesten van het bordspel en de tools. Op die manier kunnen deze scholen (deels of volledig) het project zowel inhoudelijk als methodisch doorlopen.

Oproep!

Wil jij meewerken aan dit boeiende project? Contacteer ons dan snel via info@eekhoutacademy.be. Het aantal scholen dat kan deelnemen is beperkt.

Als pilootschool meewerken aan het project geeft je de unieke kans om begeleid en ondersteund te worden bij het reflecteren over een inclusief schoolklimaat binnen de specifieke schoolcontext.

Wat levert het op?

Je verwerft als school zicht op de prioriteiten die je wil vastleggen om als team te werken aan een verwelkomend schoolklimaat. Zo kan bijvoorbeeld het streven naar effectieve didactiek een prioriteit zijn (gelinkt aan de derde dimensie uit de Index voor Inclusie – ontwikkelen van een inclusieve praktijk). Je krijgt inzicht in de huidige en gewenste situatie en hoe deze te koppelen aan het referentiekader voor onderwijskwaliteit (ROK), als leidraad voor evaluatie en verbetering. Je krijgt een idee van mogelijke acties die je kan doen om je verwelkomend schoolklimaat te optimaliseren en te verduurzamen.

Hoe?

Stuur een mail naar info@eekhoutacademy.be waarin je aangeeft van welke West-Vlaamse school je komt, of je deel uitmaakt van een basis- of secundaire school, of de school behoort tot GO!, POV, Katholiek Onderwijs Vlaanderen, OVSG (of een methodeschool is…) en hoe je als school wil meewerken aan de ontwikkeling van het bordspel en de tools.

Je kan hierbij bijvoorbeeld zelf aangeven op welke onderdelen uit de Index van Inclusie de school zich wil focussen, tot op welk niveau je wil betrokken zijn (wil je je medewerking bijvoorbeeld beperkt houden tot het lezen en feedback geven op de bundel met achtergrondinformatie, of wil je heel graag enkel het bordspel uittesten, of wil je betrokken zijn van start tot einde bij de ontwikkeling van het materiaal… )

Laat ons ook weten met wie (leerlingenbegeleiders, coördinatoren, directie, leraren, vakgroepen, …) en met hoeveel personen je het liefst wil meewerken aan het project en wanneer je beschikbaar bent. De overlegmomenten kunnen fysiek of online doorgaan, afhankelijk van wat besproken wordt.

Wanneer?

We voorzien de volgende tijdlijn met momenten en mogelijkheden om info uit te wisselen:

  • Januari: feedback geven op bundel achtergrondinformatie
  • Februari: koppeling van de achtergrondinformatie aan voorbeelden – aanreiken van eigen casussen om te verwerken in het spel
  • Maart: in spelvorm vertalen van de achtergrondinformatie, casussen en voorbeelden – creatieve input geven bij de spelvorm
  • April: uittesten van het spel
  • Mei: voorstelling van het eindproduct op 14/05 

Heb je nog vragen? Aarzel niet ze te stellen.

Het project Verwelkomend schoolklimaat kan tot stand komen dankzij de financiële steun van de provincie West-Vlaanderen.