Operatie Geslaagd Podcast – Samen tegen vroegtijdig school verlaten

Aflevering 1: Jongeren zijn gemaakt om te leren

Hoe motiveer je jongeren op een positieve manier om naar school te gaan? Geen makkelijke vraag, maar wel een die cruciaal is als we meer leerlingen met een diploma of kwalificatie willen laten afstuderen.

Het ABC-model van motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste biedt handvaten voor het creëren van een leer- en leefomgeving waarin jongeren op een positieve manier gemotiveerd worden en dus ook “goesting” krijgen om te leren. Jessie De Naeghel vertelt in dit gesprek hoe Onderwijscentrum Gent dit model – dat focust op autonomie, verbondenheid en competentie – gebruikte om een inspiratietraject op te starten. Samen met partners als Ludo Heylen van het Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs, Schoolmakers en het Steunpunt Diversiteit en Leren werden scholen aan de hand van een online leeromgeving en live intervisiesessies geïnspireerd om een schoolspecifiek actieplan uit te werken. An Schepens, van OLVI Gent (PAV-leerkracht en GOK-coördinator) en Sofie Van Landuyt van Don Bosco SDW, school voor wetenschap en techniek (leerkracht en lid van het GOK-team) vertellen over de impact van dit traject in hun school.

In deze aflevering ontdek je onder andere hoe je ABC kan vertalen in concrete en succesvolle acties op school, hoe je ook in coronatijd kan inzetten op verbinding met jongeren en krijg je concrete tips over wat het verschil kan maken voor jongeren in die cruciale stap naar het behalen van een kwalificatie.

Aan het woord zijn:

  • Ludo Heylen, directeur, Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs
  • An Schepens, PAV-leerkracht en GOK-coördinator, OLVI Gent
  • Sofie Van Landuyt, leerkracht en lid van het GOK-team, Don Bosco SDW, school voor wetenschap en techniek
  • Jessie De Naeghel, Onderwijscentrum Gent

Operatie Geslaagd is een podcast van Onderwijscentrum Gent, Stad Gent.

Deel dit bericht!