Operatie Geslaagd Podcast – Samen tegen vroegtijdig school verlaten

Aflevering 1: Jongeren perspectief geven

Leerlingen die zonder diploma of kwalificatie de schoolbanken verlaten, hebben er vaak al een lang parcours opzitten. Ze gaan van de ene school naar de andere en komen steeds met nieuwe leerkrachten en begeleiders in contact.

Sommigen hebben één constante in hun leven: mensen als Leen De Weirdt van het Steunpunt Leerrecht-Leerplicht. Zij helpt jongeren, zoals Romelu en Lamia die in deze aflevering getuigen, om de draad terug op te pikken. Dat doet ze bijvoorbeeld door hen te leren plannen of door hen te doen inzien dat school kan helpen om hun eigen doelen te bereiken.

Heel wat van de technieken die Leen toepast zijn terug te brengen op het mensgericht ontwerpen. Elizabeth Verhetsel van Twisted Studio vertelt hoe leerkrachten en begeleiders die technieken kunnen inzetten in de praktijk. Ook Kaija Vanden Broeck van Onderwijscentrum Gent benadrukt het belang van het inspelen op de vragen, noden en perspectieven die leven.

Na het beluisteren van deze aflevering weet je meer over het perspectief van leerlingen, oplossingsgericht kijken en de kracht van tijd om te groeien.

‘Operatie Geslaagd’ is een podcast van Onderwijscentrum Gent, Stad Gent.

Deel dit bericht!